Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama, beyaz ve pudramsı bir seramik malzeme olan zirkonyum dioksitin kullanıldığı bir diş kaplama prosedürüdür. Zirkonyum, metalin dayanıklılığını, seramik dişlerin estetiği ve benzerliği ile birleştiren bir maddedir.

Zirkonyumun seramik özellikleri ve doğal beyaz rengi, diğer dişlerinizle uyumlu olmasını sağlar. Bu kaplama, her biri kendi kalınlığına sahip farklı şekillere sahiptir. Diş hekiminiz sizin için en iyi seçeneği seçecektir.

Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş yapımı, oldukça basit ve nispeten hızlıdır. Zirkonyum kaplama adımları şunlardan oluşur:

  • Konsültasyon ve hazırlık

Prosedürden önce diş hekimiyle detaylı bir şekilde görüşmek gerekir. Diş hekimi, bu aşamada zirkonyum diş kaplama için uygun olup olmadığınızı belirleyecek. Ayrıca hazırlık aşaması da prosedürün başarısı için çok önemlidir. Bu süreçte sigarayı bırakmalı ve sağlıklı beslenmelisiniz.

  • Anestezi

Bütün diş tedavilerinde olduğu gibi zirkonyum kaplama da anestezi altında yapılır. Tipik olarak bu işlem, lokal anestezi veya zaruri durumlarda genel anestezi altında yapılır.

  • İşlem

Bu işlem, hastaya bağlı bir sürece sahiptir. Genellikle 7 ile 9 gün kadar sürer ve diş sayısına göre değişiklik gösterebilir. Diş hekimi, dişleri kaplama için aşındırır ve ölçü alır. Bu ölçüye göre geçici ve kalıcı dişler üretilmeye başlar.

Zirkonyum, kişiye özel olduğu için gerekli testler de bu aşamada yapılır. Hasta, görünüşünü beğenmezse ve değişiklik gerektiriyorsa gerekli iyileştirmeler yapılır. Uygun zirkonyum diş kaplamaları üretildikten sonra diş hekimi, bunları özel yapıştırıcılar yardımıyla dişlere yapıştırır.

Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

Her yaşta, estetik veya başka nedenlerle zirkonyum kaplama tercih edilebilir. Zirkonyum diş, beyaz renge sahip olan bir alaşımdır. Bundan dolayı bu kaplama türünün tercih edilmesinin en büyük nedeni, estetik gülüş kazanmaktır. Ayrıca bu kaplama tipi, diş beyazlatma işlemlerinden hiçbir sonuç alamayan kişilerin de sıkça tercih ettikleri bir işlemdir.

Dişlerinde sararma veya grileşme problemi olan kişiler de bu kaplama türünü seçebilirler. Ayrıca bu kaplama tedavisi, ayrık diş sorunlarında, estetiğini tamamen kaybetmiş dolgularda ve estetik bir gülüşü kazanmak amacıyla da tercih edilir.

Zirkonyum Dişin Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum dişin avantajları, malzemenin kendisinin özelliklerinden kaynaklanır. Genel olarak zirkonyum diş kaplamanın avantajları şunlardır:

  • Metal içermez ve biyouyumludur: Eski dönemlerde yaygın olarak kullanılan metal-seramik kaplamaların aksine zirkonyum kaplama, alerjiye neden olabilecek veya insan vücudu ile uyumlu olmayan metal alaşımları içermez.

  • Azaltılmış kalınlık: Yeni minimal mine katmanlama teknikleri sayesinde bu kaplama, minimum kalınlıklarda yapılabilir. Bu, orijinal dişin daha az törpüleme gerektirdiği anlamına gelir.

  • Hızlı işlem: Zirkonyum kaplamanın üretimi, geleneksel çözümlere göre daha kısa sürelere sahiptir ve hasta için bekleme süresi daha azdır.

  • Doğal renk: Doğal dişlerin rengine en uygun tonlarla özelleştirilebilir.

  • Yüksek estetik verim: Zirkonyumun yarı saydamlığı ve parlaklığı yüksek oranda estetik bir görünüm kazandırır.

  • Düşük ısı iletkenliği: Hoş olmayan hisler olmadan sıcak ve soğuk yiyecekleri rahatlıkla tüketmeyi sağlar.

  • Yüksek dayanıklılık: Bu özelliği sayesinde kaplama, uzun süre boyunca dayanır.

Zirkonyum Diş Kaplama Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Zirkonyum diş kaplama işlemi, ortalama olarak 5 ile 8 gün içerisinde sonuçlanır. Bu süreç içerisinde hem hastaların ağız ile diş bakımı hem de gerekli olabilecek bütün prosedürler sıralı bir şekilde tamamlanır.

Zirkonyum Diş Ömrü Ne Kadardır?

Zirkonyum diş kaplamaları çok dayanıklıdır. Bu nedenle kullanım ömürleri, sıradan kaplamalara göre birkaç kat daha fazla ve uzun raf ömrüne sahiptir. Bununla beraber zirkonyum diş kaplama ömrü, ortalama 10 ile 15 yıl kadar sürebilir.

Ancak yine de diş kaplamasına bakma şeklinizin, kullanım ömrünü de etkilediğini unutmayın. Kesinlikle ağız ile diş hijyenine dikkat etmezseniz ve ayrıca çok sert cisimleri dişlerinizle çiğnerseniz, zirkonyum kaplamaya çok fazla baskı yaparak kullanım ömrünü azaltırsınız.

Zirkonyum Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Zirkonyum kaplama, aranacak bütün temel faktörleri mutlaka karşılamalıdır. Zirkonyum kalitesini anlamak için prosedürden sonraki durumları tespit etmek gerekir.

Örneğin, kaplama işleminden sonra hiçbir şekilde yanak ısırma sorunu yaşamamalısınız. Diş etinizde baskı veya kanamanın da ortaya çıkmaması gerekir. Konuşma sırasında ise sesler net ve doğru bir şekilde çıkmalıdır. Son olarak kaplama boyutları, doğal dişlerinizin boyutlarıyla aynı olmalıdır.

Zirkonyum Diş Kırılırsa Ne Yapılır?

Zirkonyum diş, çok dayanıklı olduğu için kırılma ihtimali çok düşüktür. Ancak, travma veya düşme nedeniyle nadiren de olsa kırılabilir. Bu durumda kaplamanın kırılma şekli önem arz eder.

Örneğin kaplamalar, hiçbir travma olmaksızın takıldığı bölgeden düştüyse bunu diş hekimi basit bir şekilde yapıştırabilir. Ancak kaplamalar çatladıysa veya tamamen kırıldıysa değiştirilmesi gerekebilir. Bunun için zaman kaybetmeden diş hekimine görünmek gerekir.

Zirkonyum Diş Temizliği

Zirkonyum diş temizliği, normal dişler gibi yapılır. Bakım, kaplamanın ömrünü etkilediği için mutlaka rutin haline getirilmedir. Zirkonyum diş temizliği için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Her öğünden sonra mutlaka dişler, doktorun önerdiği diş macunlarıyla beraber fırçalanmalıdır.

  • Diş ipi, gün içerisinde minimum iki defa kullanılmalıdır.

  • Özellikle de yatmadan önce ağız içi, bakım sularıyla çalkalanmalıdır.

  • Yılda minimum iki defa diş hekimi ziyaret edilmelidir.

  • Sert cisimler asla çiğnenmeli veya ambalajlar, dişler kullanılarak açılmamalıdır.