Diş Dolgusu Nasıl Yapılır? Çeşitleri Nelerdir?
Diş dolgusu çoğunlukla dişte çürük olduğunda uygulanan bir işlemdir. Dişteki çürüğün temizlenmesinin ardından bölgede bir boşluk kalır. Dişin fonksiyon kaybı yaşamaması ve korunması için bu boşluğun doldurulması gerekir. İşte bu noktada devreye diş dolgusu işlemi girer. Bu sayede dişin restore edilmesi de sağlanmış olur. Dolgu uygulamalarında pek çok farklı malzeme kullanılabiliyor ve bunların tamamı dişin yapısı ile uyumludur.Kimi zaman sadece dişe kanal tedavisi uygulandığında dolguya ihtiyaç olduğu düşünülüyor. Ancak kanal tedavisi yapılmamış olsa bile çürük diş tedavisinde mutlaka dolgu uygulaması da yapılmalıdır. Aksi halde hem dişin kurtarılması mümkün olmaz hem de diş fonksiyonlarının korunması söz konusu olamaz. Kaç çeşit dolgu olduğu, bu işlemin acı verip vermediği gibi merak edilen soruların yanıtlarını aktaracağız. Öncesinde dolgunun nasıl yapıldığına kısaca değinelim.
Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?
Çürük dişe diş dolgusu uygulanmadan önce mutlaka bölge uyuşturulur. Ardından çürüğün tamamen temizlenmesi gerekir. Çürük temizlenmeden dolgu yapılamaz ve yapılmamalıdır. Çürük temizlendikten sonra dişte kalan boşluğun seçilen dolgu materyali ile doldurulması sağlanır. Bu işlemde dişin gerçek formu yakalanmaya çalışılır. Çünkü dolgu sonrasında hastanın ağız içerisinde bir fazlalık hissetmesi istenmez. Dolayısıyla dişin doğal formuna uygun bir görünüm elde edilir. Bunun için de dolgu materyalinin şekillendirilmesi de gerekir.Dolgunun yapılmasının ardından hastanın ağzını açıp kapatması ve rahatsızlık veren bir durumun olup olmadığını tespit etmesi istenir. Şayet diş dolgusu üzerinde hastayı rahatsız eden bir fazlalık, çıkıntı ya da sivrilik varsa bu sorun giderilir. Fazla kabarıklık varsa dolgu inceltilir ve böylelikle işlem tamamlanır.
Diş Dolgusu Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde çok sayıda farklı diş dolgusu çeşidi bulunuyor. Bunlardan bazıları daha fazla tercih edilirken bazılarının daha az kullanıldığını söyleyebiliriz.
Altın Dolgu
Altın dolguların günümüzde çok fazla tercih edildiğini söyleyemeyiz. Maliyetinin yüksek olması ve doğal görünüm sergilememesi nedeniyle ilgi gören bir dolgu çeşidi değildir. Diş eti hastalıklarına karşı toleransı yüksek olan altın diş dolgusu 20 yıl gibi uzun bir süre kullanılabiliyor.
Amalgam Dolgular
Halk arasında gümüş dolgu olarak da bilinen amalgam dolgu, gümüş, kalay ve civa gibi bazı elementlerin karışımından elde edilen diş dolgusu türüdür. Basınca ve çiğneme gücüne karşı son derece dayanıklı olan amalgam dolguların çok yoğun bir şekilde tercih edildiğini söyleyemeyiz. Nedeni ise gri, metalik bir görünüm sunuyor olması ve bunun da estetik kaygılara yol açmasıdır.
Kompozit Dolgular
Doğal görünüm konusunda son derece başarılı dolgu çeşitlerinden biri kompozit dolgulardır. Diş renginde bir dolgu türüdür ve dişlerde kırık ya da çatlak olması durumunda da tercih edilebilir. Sağlamlık açısından da beklentileri karşılar. Ancak büyük diş boşluklarında çok fazla tercih edilmez. Nedeni ise dayanıklı formuna rağmen zaman içerisinde aşınabiliyor olmasıdır.
Porselen Dolgular
Porselen dolguların en önemli özelliği renk değişiminin olmamasıdır. Doğal görünüm sunuyor olması da önemli avantajlardan biridir. Laboratuvar ortamında hazırlandıktan sonra dişe yapıştırılır. Porselen dolgular ey onley dolgu olarak da biliniyor. Diğer dolgu materyalleri ile kıyaslandığında maliyetinin biraz daha yüksek olduğunu da eklemek gerekir.
Diş Dolgusu Sonrası Ağrı Ve Acı Duyulur Mu?
Hastalar diş çürüğü nedeniyle şiddetli ağrı yaşayabiliyor. Özellikle diş tedavisi korkusu yaşayanlar bu ağrıya uzun süre katlanmayı seçiyor ve çürük de hızla ilerliyor. Dolayısıyla diş dolgusu sonrasında da ağrı devam eder mi şeklindeki endişe son derece normaldir. Dolgu işlemi esnasında hasta acı, sızı, hassasiyet ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi ile bu bölge uyuşturulduğu için hastayı zorlayan bir işlem değil fakat anestezinin etkisi geçtikten sonra hafif ağrı yaşanabilir.Bu ağrının şiddetli olması beklenmez ve çoğunlukla 1 ya da 2 gün içerisinde geçer. Eğer ağrı dayanılmaz düzeyde şiddetliyse ya da birkaç gün zaman geçmesine karşın devam ediyorsa diş hekiminize bilgi vermenizi öneririz. Bu arada dolgu uygulaması yapılan dişte hafif seviyede hassasiyet olabileceğini de ekleyelim. Hassasiyet de geçicidir ve birkaç günden daha uzun sürmez.
Diş Dolgusu Hangi Durumlarda Yapılır?
En yaygın neden diş çürüğü tedavisidir. Dişte mevcut olan çürüğün temizlenmesi gerekir ve bu alan tahliye edildiğinde bir boşluk meydana gelir. Dişin korunması ve bununla birlikte eski fonksiyonlarını yeniden kazanabilmesi için diş dolgusu ile bu boşluğun doldurulması gereklidir. Kimi zaman diş çürüğü meydana gelmemiş olsa bile travma nedeniyle dişin özellikle pulpa bölümünün zarar görebildiğini söyleyebiliriz. Bu durumda kanal tedavisi uygulanır ve sonrasında da yine dolgu işleminin yapılmasına ihtiyaç duyulur.Dişte kırık ya da çatlak olması durumunda da diş dolgusu yapılabiliyor. Bununla birlikte kimi zaman eskiden yapılan bir dolgu düşebiliyor, kırılabiliyor ya da aşınabiliyor. Bu gibi durumlarda da dolgunun yenilenmesine ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla dişte çürük olmasının dışında daha farklı nedenlerle de dolgu uygulamasına ihtiyaç olabilir.
Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?
Her hastada diş dolgusu süresi aynı olmaz. Ayrıca dişte çürük varsa öncelikle çürüğün temizlenmesi gerekir. Hangi dişte çürük olduğu, diş çürüğünün ne kadar ilerlediği de toplam tedavi süresini belirleyen unsurlardır. Yukarıda söz ettiğimiz gibi pek çok farklı dolgu materyali bulunuyor ve bunların hazırlanması, uygulanması da farklı zamanları kapsıyor. Tüm bunlar işle süresini de belirleyebiliyor.
Bir Seferde Kaç Diş Dolgusu Yapılır?
Bu sorunun yanıtı hangi dişlere diş dolgusu uygulamasının yapılacağına bağlı olarak değişebilir. Dolgu yapılması gereken dişlerin ağız içerisinde bulunduğu konum da sorunun yanıtında belirleyici olan bir faktördür.
Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?
Eğer diş dolgusu hatalı şekilde yapıldıysa bunun anlaşılmasının çok zor olmadığını belirtelim. Çünkü hatalı dolgu durumunda hasta ağrı hisseder. Dolgu uygulamasından sonra 1 ya da 2 gün ağrı hissedilmesi normaldir. Ancak ağrının çok şiddetli olması ve birkaç günden daha uzun süre devam etmesi durumunda dolgunun hatalı şekilde yapılmış olma ihtimali yüksektir. Bazı hastalarda diş dolgusu hatalı olduğunda ileri düzeyde bir hassasiyet de yaşanabilir. Aradan zaman geçmesine karşın hassasiyet azalmaz, aksine artabilir. Bu durumda da dolgunun doğru şekilde yapılıp yapılmadığının gözden geçirilmesi gerekir. Hatalı dolgunun mutlaka değiştirilmesi gerekir. Aksi halde diş kaybına kadar gidebilen ciddi sorunlar yaşanabilir.