Kanal Tedavisi
Kanal tedavisi kök kanal içerisinde oluşan çürüme veya enfeksiyonun temizlenmesi ve dişte onarımın gerçekleştirilmesi adına uygulanılır. Pulpa adı verilen diş özü enfekte olduğunda, kanalda bulunan pulpa çıkarılır ve oluşan boşluk iyice dezenfekte edilir. Ardından boşluk doldurularak kapatılır ve böylece bakterilerin tekrar bulaşması engellenir.
Kanal tedavisi en sık önerilen tedavi yöntemlerinin başında gelmektedir. Dişteki sorunların giderilmesi ve dişin onarımının sağlanması açısından oldukça başarılı sonuçlar sağlayan kanal tedavisi sürecine dair endişe duymaya gerek yoktur.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Kanal tedavisinde dişin pulpa adı verilen kısmı çıkarılır. Bu yumuşak dokunun çıkarılması, diş sağlığı üzerinde olumsuz bir etki yaratmaz. Dişin etrafında bulunan diğer dokular, pulpanın alındığı durumlarda bile dişi beslemeye devam ettiğinden doğal dişin çekilmesi yerine korunması hedeflenerek pulpa kısmı alınır.
Kanal tedavisinin ağrılı bir tedavi yöntemi olduğuna dair yaygın bir inanış bulunmasına rağmen, işinde uzman bir diş hekimi tarafından yönetilen tedavi sürecinde endişe duyulmasını gerektiren bir ağrı durumu söz konusu değildir. Kök kanal tedavisi pek çok işleme göre hem hızlı hem de etkili sonuç veren bir tedavi yöntemidir. Genel olarak lokal anestezi etkisi altında yapılan işlem, dişe açılan delik ile enfeksiyon kapmış pulpaya ulaşmayı mümkün kılar. Böylece iltihap oluşturan bakterilerle birlikte çıkarılan pulpa sonrasında diş kapatılır veya enfeksiyonun boyutuna göre dişin içerisine ilaç konularak geçici dolgu gerçekleştirilir.
Tedavinin sonunda dişler doldurulur ve böylece yeni bakteri oluşumunun ve birikiminin önüne geçirilir. Kimi durumlarda kanal tedavisi sonrasında dişlerde restorasyon işlemi de gerekebilir.
Kanal tedavisinin avantajları nelerdir?
Kanal tedavisi pek çok açıdan avantajlı yönlere sahiptir. Bunlar arasında:
Dişi çekmek yerine onarmanın tercih edilmesi,
Doğal diş görünümünün korunması,
Komşu dişlerin zarar görmesinin engellenmesi,
Tedavi sonrasında doğal dişin eski performansına kavuşabilmesi gibi sebepler yer alır.
Kanal tedavisi acıtan bir uygulama mıdır?
Kanal tedavisinin acıtan bir tedavi yöntemi olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da, bu tedavi yöntemi diş çekmek veya dolgu yapmak gibi işlemlere denk bir uygulamadır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlemler acı eşiği düşük olan hastalarda bile kolaylıkla uygulanabilir. Lokal anestezi sonrasında ciddi boyutta olmayan bir rahatsızlık hissi ortaya çıksa bile asla korkulduğu kadar ağrılı ve acılı bir sürece yol açmaz.
Kanal tedavisi sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Kanal tedavisi sürecinin başarısı, hastanın dişini korumak adına alacağı önlemlere de bağlıdır. Hasta dişini kullanmaktan mümkün olduğunca sakınmalıdır. Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen boyutta bir tedavi olmadığından uygulama sonrası birkaç saat içerisinde hastalar hayatlarına devam edebilmektedir. Buna rağmen tedavi sonrasında hemen yiyecek içecek tüketmeye başlanmamalı ve en az 2 – 3 gün boyunca dişlerde hassasiyete ve zorlanmaya yol açabilecek yiyecek içecek maddelerinden uzak durulmalıdır. Bütün bu önlemlere ek olarak ağız ve diş sağlığına önem göstermek ve önerildiği şekil ve sıklıkta dişleri fırçalamak şarttır. Aynı şekilde diş ipi ve gargara ile diş sağlığı desteklenmelidir.
Kanal tedavisi gerektiğinin belirtileri nedir?
Aşağıda sayılan belirtiler gözlemlendiği takdirde, kanal tedavisinin gerekebileceği düşünülerek en kısa sürede diş hekimini ziyaret etmek gerekmektedir:
Diş etlerinde görünüm bozuklukları ve kabartılar,
Şişme eğiliminde bulunan veya hemen kanayan diş etleri,
Diş yapısını bozan kırılmalar
Dişlerde hassasiyete bağlı olarak gelişen rahatsızlık, en sık rastlanılan belirtiler arasındadır.
Kanal tedavisi fiyat aralığı nedir?
Kanal tedavisi fiyat aralığı olarak kesin bir rakam söylemek mümkün değildir. Kanal tedavisinin fiyatı, dişte meydana gelen hasarın ne derece büyük olduğu ve hangi dişe müdahale etmenin gerektiği gibi faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Kanal tedavisinin en önemli avantajı doğal dişin korunmasına yönelik bir yöntem olmasıdır. Bu sebeple dişin çekilmesi ve ardından ağız sağlığını ve işlevini korumak adına oluşan boşluğa bir köprü veya implant uygulamasının gerektiği göz önüne alındığında, kanal tedavisi daha uygun fiyatlı ve pratik bir alternatif olarak karşımıza çıkmaktadır. Kısa süre içerisinde sonuç vererek doğal dişin korunmasına yardımcı olan kanal tedavisi, pek çok açıdan en çok tavsiye edilen yöntemler arasında yer almaktadır.