İmplant Tedavisi Nedir?

İmplant tedavisi, kaybedilen dişin kökünü oluşturmak için çene kemiğine yerleştirilen küçük bir vidadır; bir nevi yapay diş kökü görevi görür. Bu vida, çene kemiğine kalıcı bir kök olarak bağlanan titanyumdan yapılmıştır.İmplantların en büyük avantajı, örneğin çıkarılabilir bir protezin aksine kemiğe sıkıca tutunmalarıdır. Bu, implantları çok dayanıklı hale getirir ve çiğnemeyi büyük oranda kolaylaştırır. İmplantlar, aynı zamanda çene kemiğini gerçek bir diş gibi uyararak kan akışının olumsuz etkilenmemesini sağlar.

İmplant Nasıl Yapılır?

Genel olarak implant diş yapımı için takip edilen adımlar şunlardır:Adım: Anket ve bireysel değerlendirmeİmplant diş yapımı için ilk adım, diş hekiminizin, implantların ağzınıza uygun olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir muayene ve röntgen de dahil olmak üzere bireysel bir değerlendirme yapmasıdır. İmplant aşamaları oldukça hızlı olsa da güçlü ve sağlıklı bir çene kemiğine sahip olmak önemlidir. Ayrıca bazı hastalıklar ve ilaçlar da komplikasyon riski oluşturduğu için implant tedavisi uygun olmayabilir.Adım: İmplantın takılmasıBu adımda diş hekimi, implantı, yeni dişiniz için yapay bir kök görevi görecek şekilde çene kemiğinize yerleştirecektir. Bu işlem, küçük bir cerrahi prosedürle yapılır. Kaç implant takılacağı, kaç dişin değiştirileceğine bağlıdır. Ancak, örneğin tamamen dişsiz bir üst çene durumunda, stabil bir sonuç elde etmek için altı implanta kadar ihtiyaç duyulabilir. Ameliyat, lokal veya isteğe göre genel anestezi altında yapılabilir. Bu nedenle işlem sırasında herhangi bir ağrı olmaz. Ancak prosedürden sonra bir süre hassasiyet ve biraz ağrı hissedebilirsiniz.Adım: İyileşmeİmplant aşamaları arasında en önemli kısım burasıdır. Diş hekimi, implantları yerleştirdikten sonra implantların çene kemiği ve doku ile birlikte gelişmesi için bir süre bekleyecektir. Bu süre, implantların yerleştirilmesine bağlıdır, ancak genellikle 3 ile 6 ay kadar sürer. Bu süre zarfında uzman, genellikle boşlukları doldurmak için geçici protezler takabilir.Adım: Yeni dişlerin takılmasıİyileşme sürecinden sonra artık diş hekimi, kalıcı ve yeni dişleri takabilir. Tek bir diş değiştirilecekse doktor, yeni dişi doğrudan implanta takabilir. Ancak birkaç dişi arka arkaya değiştirmeniz gerekiyorsa bunun yerine doktor, implantların arasına yerleştirmek için bir köprü yapar.

Hangi Durumlarda İmplant Tedavisi Uygulanır?

Bir veya birden fazla doğal dişi eksik olan, çiğneme güçlüğü çeken, estetik ihtiyacı olan veya konuşma problemi olan herkes, implant tedavisi için uygun adaydır. Tekrar gülümseyebilmek, güvenle konuşabilmek ve rahat bir şekilde yemek yiyebilmek için şüphesiz bu tedavi şarttır.İmplantlar, en iyi alternatiftir ve yaşınız ne olursa olsun ömür boyu süren bir çözümdür. Diş protezi kullanmakta zorluk çeken veya diş protezi takamayan kişiler de bu tedaviyi seçebilirler. Kemik kaybı durumunda da implant tedavisi mümkündür. Diş hekimi, özel malzemeler kullanarak kemik rejenerasyonu gerçekleştirir ve bunun sonucunda rahatlıkla implant tedavisini yapabilir.

Kimlere İmplant Tedavisi Uygulanmaz?

Çoğu kişi, implant tedavisini tercih edebiliyor olsa da sağlık, belirleyici faktördür. İmplant tedavisi henüz gelişmekte olan çocuklar ve ergenler için uygun değildir. İmplantı tutturmak için yeterli kalitede çene kemiğinin olması önemlidir. Ayrıca çok fazla sigara içenler de bu işlem için uygun olmayabilir.  

Diş Çekildikten Ne Kadar Sonra İmplant Yapılır?

Genel olarak diş çekimi yapılan bir bölgeye implant yerleştirmeden önce kemiğin yenilenmesini beklemek gerekir. Bu gibi durumlarda zamanlama, genellikle alt dişler için 3 ile 4 ay, üst dişler için ise 6 ay kadardır.Ancak klinik durum izin verirse, diş çekimi ile aynı seansta özel bir teknikle implant yerleştirmek de mümkündür. Bu teknik, hastanın dişsiz kaldığı süreyi önemli ölçüde kısaltmayı sağlasa da ne yazık ki her zaman mümkün değildir.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavisi, kaç implant yerleştirileceğine bağlı olarak 35 ile 90 dakika kadar sürebilir. Ancak, bütün seans süresi 1,5 ile 2 saat kadar sürecektir. İmplant sonrası hemen eve dönebilirsiniz.

İmplant Ömrü Ne Kadardır?

İmplant ömrü, birçok faktöre bağlıdır. Yapılan son çalışmalara göre implantlar, hastaların %95’inde 10 ile 15 yıl kadar dayanabiliyor. Ancak bunlar, ortalama verilerdir.Bazı hastalarda implantlar, 20 yıla kadar dayabilirken, bazılarında ise 10 yıldan daha az dayanabilir. İmplant diş ömrü, ağız hijyenine, sigara kullanımı ve kemik kalitesi gibi faktörlere bağlıdır.

İmplant Tedavisi Acıtır Mı?

Kesinlikle implant tedavisi acıtmaz. İşlem, anestezi altında gerçekleştirildiği için işlem sırasında hiçbir şekilde ağrı veya sızı olmaz. Ancak ameliyattan sonra anestezinin etkisi geçtiğinde minimal düzeyde ağrı olabilir. Bu rahatsızlığı gidermek için ise ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Bu ilaçlar, ameliyat bölgesindeki şişliği de azaltır.

Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?

Bazı durumlarda implant tedavisi başarısız olabilir. Başarısız implant belirtileri genel olarak şunlardır:İmplantın yerleştirildiği yere yakın bir bölgede özellikle çiğneme sırasında ağrı olması,İmplantın yerleştirildiği yerde kırmızı, ağrılı veya şişik diş etlerinin olması,Diş eti kanaması (bu sorun, ağrı olmadan da ortaya çıkabilir),İmplantın hareket etmesi (en ileri aşama).

İmplant Sonrası Şişlik Ne Kadar Sürer?

Genellikle operasyondan birkaç gün sonra etkilenen bölgede şişlik fark edebilirsiniz. İmplant sonrası şişlik, normal iyileşme sürecinin bir parçası olduğu için endişelenmenize gerek yoktur. Şişlik, yaklaşık 5 ile 8 gün sonra kendiliğinden geçecektir.

İmplant Sonrası Ağrı Neden Olur?

İmplant tedavisinden sonraki ilk dönemde yapay kökün, alıcı bölgenin alveolar kemiğine doğru ve sıkı bir şekilde entegre olması zorunludur. Prosedürün tüm başarısı, etkilenen bölgenin uygun şekilde iyileşmesi ile ilgilidir. İyileşme sonlandığında ve dokular tamamen yenilenene kadar ağız boşluğu boyunca belirli bir miktarda lokal ağrı olması son derece normaldir. Neyse ki implant sonrası ağrı, asla zayıflatıcı değildir ve standart anti-inflamatuar ilaçlar ile beraber ağrı kesicilerle kolayca uzak tutulabilir.  İmplant sonrası ağrı durumunun diğer nedenleri ise şunlardır:Yanlış ağız hijyeniGenetik faktörlerAntihipertansifler ve antiepileptikler gibi yanlış ilaçların kullanımı

İmplant Vidası Düşerse Ne Olur?

İmplant vidası düşerse yapılacak ilk şey, sakin kalmak ve hasarın gerçek boyutunu doğrulamak için diş hekiminizle iletişime geçmektir. Sadece bir diş hekimi, bu sorunu kesin olarak tanımlayabilir ve sizin için en iyi çözümü bulabilir. Bir implant vidası düştüğünde olası tek çözüm, tüm protezi değiştirmek olacaktır. Kural olarak bu rehabilitasyon, aynı zamanda alıcı bölgedeki kemiğin hacmini ve kalitesini artırmak için kemik rejenerasyon tedavileriyle de bağlantılıdır. Bunun nedeni, çoğu durumda vidanın düşmesinin, implantın yeniden yerleştirilmesine devam etmek için mutlaka düzeltilmesi gereken bir kemik atrofisi ile bağlantılı olmasıdır.

İmplant Sinire Denk Gelirse Ne Olur?

İmplant sinire denk gelirse bazı sorunlara yol açabilir. Bunların en bilineni, sinir zedelenmesidir. Bu sorun dudak, çene ve yanaklarda his kaybına sebep olabilir. Ayrıca mevcut dişlerinizin bazılarının da uyuşuk kalmasının nedenlerinden biridir.

İmplant Dikişleri Açılırsa Ne Olur?

İmplant dikişlerinin açılması büyük bir soruna neden olmaz. Ancak kanama ve yaranın kapanmama ihtimalini artırabilir. Bunun için en kısa sürede diş hekimine görünmek oldukça faydalı olacaktır. 

İmplant İltihabı Nedir?

İmplant iltihabı, implantı çevreleyen dokuların, yani kemik ve diş etinin, ilerleyici kemik erimesine ve hatta uygun şekilde kontrol edilmezse implantın kaybına yol açabilen bir enfeksiyonu türüdür. Bu sorun, aynı zamanda implant tedavisi olan bir kişinin ağzında bir enfeksiyon oluştuğu anda tam olarak ortaya çıkan belirli bir patoloji olarak tanımlanır.İmplant iltihabının ana nedenleri, çeşitli olabilir ve her biri farklı bir patolojiyi içerebilir. Bu nedenlerin her biri, aslında ağzınızda bulunan bakteri sayısını artırır ve bir grup diğerine üstün geldiğinde bu sorun gelişir. Ana neden, her zamanki gibi kötü ağız hijyenidir. Bunun için dişlerinizi ve implantlarınızı düzenli olarak fırçalamanız gerekir. Diğer nedenler ise hormonal durumlar veya bakteri seviyeleri arasında bir farklılaşmayı içeren bir patoloji ile ilgili olabilir.

İmplant İltihabı Nasıl Geçer?

İmplant iltihabı tedavisi, sorunun ciddiyetine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir. Bunun için uzman, antibiyotik tedavisi önerebilir veya antibakteriyel jel uygulaması ile bir kombinasyon yaparak sorunu tedavi edebilir. Öte yandan sorun daha ciddi olduğunda iki şekilde müdahale etmek mümkündür:İlkinde, implantın açıkta kalan yüzeyi, kimyasal veya mekanik ajanlarla pürüzsüz ve parlak hale getirilir. Böylece bakteriler artık saldıramaz.İkincisinde ise kimyasal ve mekanik temizliktir. Bu, kaybedilen kemiği yeniden oluşturmayı hedefleyen bir müdahaleye hazırlık niteliğinde olacaktır.Bununla birlikte herhangi bir hastalık durumunda olduğu gibi implant iltihabı için en iyi tedavi yöntemi, alacağınız önlemlerdir. Bu nedenle özellikle implantlarınıza bağlı olan dişlerinizi fırçalamak, bakteri seviyesinin sürekli olarak koruma seviyesinin altında tutulması için önemlidir.

İmplant Pahalı Mıdır?

İmplant tedavisi, ilk bakışta pahalı gibi görünse de uzun vadede aslında çok uygun bir tedavidir. Çünkü implant tedavisinden sonra dişleriniz, tamamen doğal görünür ve doğal bir hissiyat verir. Ayrıca implantlar, oldukça güçlüdür.İmplant fiyatı, kaç implanta ihtiyacınız olduğuna, implant markasına, diş hekiminin deneyimine ve tedavinin ne kadar gelişmiş olduğuna bağlıdır. Bununla birlikte, oldukça kapsamlı bir prosedürdür.